Je winkelwagen is leeg

Zo werkt de BillieBin

Maak komaf met keukenresten, tuinafval en huishoudelijke restanten op een ecologische manier dankzij de BillieBin! 

De BillieBin is een echte schrokop, want elke dag kan hij tot 2 kg afval aan.

De nuttige diertjes die alle afval omzetten in compost en vocht boordevol rijke voedingsstoffen zijn compostwormen. Neen, geen vieze, terroriserende beestjes maar hongerige afvaleters die de BillieBin niet verlaten en als het ware volledig achter de schermen hun werk doen zonder dat je er enige hinder van ondervindt.

De BillieBin is zo ontworpen dat de wormen zich in hun natuurlijke biotoop wanen en meteen aan het smullen gaan. Dankzij de specifieke vorm van de BillieBin kan je zonder gedoe elke twee tot zes maanden compost oogsten die perfect bruikbaar is als plantenvoeding.

De werking van de BillieBin in een notendop:

 1. Je gooit je afval bovenaan in de BillieBin
 2. Zodra het afval wat zachter wordt, verhuizen de compostwormen naar de oppervlakte waar ze zich te goed doen aan een geweldig smulfestijn.
 3. Het afval wordt omgezet in compost en wordt omlaag geduwd en samengedrukt door het gewicht van het nieuwe afval dat er telkens bijkomt.
 4. Het samengedrukte compost belandt onderaan de bak en kan zonder knoeien verwijderd worden.
 5. Het vocht dat vrijkomt wordt gefilterd in de bodem van de BillieBin en opgevangen in een bakje. Voor gebruik als plantenvoeding verdun je het extreem geconcentreerd vocht met water. Bij voorkeur één deel vocht per tien delen water.

 

De BillieBin werkt correct als:

 • Je geen stank waarneemt.
 • Er veel (jonge) wormen circuleren in de bovenste laag.
 • De wormenmest van een goede kwaliteit is.
 • Er weinig onverteerd voedsel waar te nemen is in de 30 cm onder de bovenste laag.
 • Het opgevangen vocht de kleur van straffe thee heeft en bijna niet ruikt.

Voor een perfecte werking van de BillieBin hou je best rekening met een aantal basisregels.

 • Verdeel het afval gelijkmatig over de bovenste laag in de bak. Zorg dat de afvallaag niet meer bedraagt dan 2,5 cm per dag.
 • De laag onverteerd gft-afval mag niet meer bedragen dan 5 cm. Een opeenstapeling van onverteerd afval begint immers te rotten waardoor de wormen afhaken. Bedorven keukenresten hebben geen voedingswaarde voor hen.
 • Hou de zuurtegraad van de BillieBin op peil met structuurmateriaal zoals papier- of kartonsnippers, droge bladeren, zaagsel,gedroogd gras, kalk of houtassen.
 • Vermijd grote hoeveelheden bereid en/of zuur voedsel. Bijvoorbeeld brood en pasta worden tijdens het bederven snel zuur. Ook grote hoeveelheden zuur voedsel zoals citroenschillen, uien en schillen van fruit vermijd je best.
 • De Billiebin zal niet vanaf dag 1 de ganse organische afvalstroom van je gezin kunnen verwerken.  Je vorige oplossing (gft bak, vuilniszak, etc) zal nog een tijdje (deels) moeten gebruikt worden.

Overtuigd van deze eenvoudige en handige manier van composteren? Bestel nu de BillieBin

Voor grote volumes

Indien je meer dan 6 kg gft-afval per dag wil verwerken, gelieve ons dan via mail naar sales@billiebin.com te contacteren voor een offerte op maat.

De groene lekkerbek
voor jouw keukenafval!

 de groene lekkerbek voor jouw tuinafval!